Vedtaksliste for søknader til 2. september 2021
Tilbake til 2021 (Alle)Om søknadsrunden
Til denne runden kom det inn i alt 27 søknader på ordningen. I tilsvarende runder i 2020, 2019 og 2018 kom det inn hhv 38 og 46 og 43 søknader. Det er vedtatt tilskudd til 15 av prosjektene, derav fem som tematisk faller inn under rådets to satsingsområder mangfold/flere stemmer og større ytringsrom. Av de 15 bevilgningene er tre dekket inn med midler fra stimuleringsordningen, mens det til ett av prosjektene også er gitt tilsagn for 2022 og 2023.
Tildelingsprosenten i runde 4-2021 er på ca 50 %, som er noe høyere enn i de foregående rundene i 2021. En stor andel av søknadene/prosjektene holder igjen høy kvalitet, men en stram total budsjettramme til kulturverntiltak gir strenge prioriteringer som medfører at også gode prosjekter får avslag. For øvrig er det oppløftende å se den fortsatt gode responsen på hovedsatsingsområdene i rådets nye strategi og fagområdeplanen for kulturvern.
Ordningen genererer søknader fra et bredt spekter av aktører. Prosjektporteføljen er også temmelig sammensatt hva angår tiltakenes størrelse, rigging og tematiske orientering. Det kommer inn søknader fra aktører over hele landet. Den geografiske fordelingen er svært god, og kommer til syne også i inneværende runde. Alle fylker er ikke nødvendigvis representert i bevilgningslistene fra hvert utvalgs- og rådsmøte, men over tid bidrar innretningen av ordningen til aktivitet i hele Norge.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og i de ulike søknadsrundene er ofte både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner og dokumentarfilmskapere representert. Prosjektene fremviser også en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til prosjekter for tilgjengeliggjøring og formidling i form av f.eks fysiske og digitale utstillinger og dokumentarfilm. Det gis her en omtale av ett av prosjektene som har fått støtte:
1Harmoni: Kim og Wenche (Retten til å elske)
Dette er en langdokumentar for kino, festival, tv, web - om den norske homobevegelsen gjennom de siste 60 årene, med hovedfokus på Kim Friele og Wenche Lowzow. Retten til å være annerledes og retten til å elske den du vil, er ingen selvfølge. Den må forsvares og kjempes for. Det har kostet krefter, blod og tårer. Men det har nyttet og mye er oppnådd, mest av alt takket være Kim Friele. Det vil filmen dokumentere.
Gjennom ulike live-opptak og arkivmateriale er det målet med denne filmen få innblikk i homofiles livssituasjon i bevegelsens spede begynnelse og forløpet fram til i dag. Fra en tid preget av skam, hemmelighold, psykisk og fysisk trakassering, videre til fryktkulturen skapt av HIV/AIDS-epidemien i 1980-årene og fram til dagens situasjon med likekjønnet ekteskap og gay pride, sist i Oslo 2021 med 40 000 festglade deltakere og rundt 250 000 jublende tilskuere langs veien.
Filmen fokuserer på de homofiles rettighetskamp i Norge. Målet er en grundig dokumentasjon som også kan bidra til å endre holdningsmønstre. 1Harmoni viser til at det har vært en reise ingen hadde trodd var mulig. Samtidig er de opptatt av at kampen dessverre ikke er over. Trakasseringen lever videre, ikke minst på nettet. Reversering av oppnådde rettigheter og tilbakeslagene i mange land, vitner om hvor viktig filmen er. Slik henvender filmen seg til alle i samfunnet.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 27
Søknadssum: 6 764 737
Antall tildelinger: 15
Tildelingssum: 3 204 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.9.2021 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 23.11.2021
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|