Om søknadsrunden
Til denne runden kom det inn i alt 54 søknader på ordningen. Det er vedtatt støtte til 20 av prosjektene. Antall søknader ligger noe høyere enn i tilsvarende runde i 2019. Tendensen til økning i søknadstallet i 2018 og 2019, ser altså ut til å fortsette inn i 2020.
Tildelingsprosenten i runde 2/2020 ligger på noe i overkant av 30 %, slik som i de ulike søknadsrundene i 2019. Det er altså en relativt stor andel av søknadene/prosjektene som holder høy kvalitet, og som blir vurdert å være støtteverdige.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner og dokumentarfilmskapere er representert i denne runden. Søknadene fremviser en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon, innsamling og tilgjengeliggjøring av kilder, til formidling på nett eller i form av f.eks utstillinger og dokumentarfilm. Det gis her en kort omtale av ett av prosjektene har fått støtte:
Senter for nordlige folk - Konflikt mellom vannkraftutbygging og reindrift
Det er bevilget kr 95 000 til Senter for nordlige folk i Kåfjord i Troms til en filmatisk dokumentasjon av vannkraftutbygging og reindrift i Kåfjord. Prosjektet er rigget som et samarbeid mellom senteret og den sjøsamiske fotografen/filmskaperen Ørjan Marakatt Bertelsen, som har base i Nord-Troms.
Bakgrunnen for prosjektet er at utbyggingen av Guolášjohka kraftverk i Kåfjord for over 50 år siden medførte ødeleggelser av natur som fikk innvirkning på både fastboende og flyttsamer. Prosjektet retter oppmerksomhet mot denne tematikken gjennom en filmbasert portrettering av kulturbæreren Inger Elen Båål, som er født i 1931 i familiens gamle sommerboplass i Sabethjohk. Hun og familien var del av reindriftsiidaen som opplevde å miste alt da Guolášjohka kraftanlegg ble utbygget.
Gjennom Båål vil filmen bli ikke bare en dokumentasjon av samisk språk, tradisjonelle sjøsamiske levemåter og kunnskap om natur og økologi som finnes blant urfolk, men også av konsekvenser naturinngrep og utbygginger i regi av storsamfunnet kan ha for kulturer og levemåter i Sápmi. Kulturrådet har vurdert dette å være et viktig og klart støtteverdig tiltak som supplement til et fortsatt relativt lite tilfang av kunnskap om den sjøsamiske kulturen, som også er en minoritet i Sápmi.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 54
Søknadssum: 9 976 107
Antall tildelinger: 20
Tildelingssum: 2 425 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 3.3.2020 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 15.5.2020
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|