Fri scenekunst – kunstnerskap (tidl. Basisfinansiering av frie scenekunstgrupper)
Søk støtteOm søknadsrunden
Dette var den første behandlingen av søknader til kunstnerskapsstøtte, som har erstattet basisfinansiering. I hovedsak er det to vesentlige forskjeller mellom ordningene. Ved å endre navnet på ordningen ville faglig utvalg for dans og faglig utvalg for teater betone potensialet for fortsatt kunstnerisk utvikling som det sentrale kriteriet. Det betyr at det legges mindre vekt på fartstid, internasjonalt nedslagsfelt og etablert drift. Den andre endringen gjelder tidshorisonten for tilskuddet. Langsiktig og forutsigbar støtte var en viktig del av ordningen for basisfinansiering, men over tid ble midlene bundet opp i store tilskudd til et fåtall aktører. Et stort gap vokste frem mellom arbeidsvilkårene som gis til scenekunstnere med basisfinansiering og til scenekunstnere med prosjektbasert tilskudd. For å gi flere scenekunstnere en reell mulighet til å motta langsiktig støtte gis kunstnerskapsstøtte periodevis i maksimum fem år av gangen. Alle søkere stiller likt ved hver søknadsrunde. Det finnes ingen tak på hvor mange ganger en ny periode med kunstnerskapsstøtte kan bevilges, men det er heller ikke slik at nye perioder kan forventes. Faglig utvalg for dans og faglig utvalg teater er klar over at dette betyr mindre kontinuitet og forutsigbarhet for den enkelte tilskuddsmottakeren. Alternativet var å la forskjellen i arbeidsvilkår bli enda større, noe fagutvalgene mente det hastet å ta tak i.
37 søknader ble behandlet. 14 søknader gjaldt dans, 16 gjaldt teater og 7 av søknadene kan hverken defineres som dans eller teater, men inneholder elementer fra både dans og teater. Mange av søkerne denne runden hadde søkt om basisfinansiering tidligere. Fagutvalgene var overrasket over at det ikke var et større antall førstegangssøkere. Det kan skyldes at den nye ordningen ikke enda er godt nok kjent. Mange av søkerne var svært godt kvalifiserte; flere enn det var midler til. I prioriteringen la fagutvalgene vekt på hvem som overbeviste mest om at støtten ville i vesentlig grad styrke utviklingen av kunstnerskapet og løfte det videre.
Utvalgenes vurderinger og prioriteringer
Det ble gitt tilskudd til hele 5 kunstnerskap/kompanier:
- Claire de Wangen (5 år, ca. 2,5 mil. kr). Basert i Oslo. Henvender seg til barn, ungdom og vokse.
- Susie Wang (3 år, mellom 2,9 og 3,2 mill. kr). Basert i Oslo. Henvender seg til voksne.
- Bananaz (5 år, ca. 3,5 mill. kr). Basert i Oslo. Henvender seg til voksne.
- Findlay//Sandsmark (5 år, 3 mill. kr). Basert i Stavanger. Henvender seg til voksne.
- Transitteateret (3 år, ca. 2,5 mill. kr). Basert i Bergen. Henvender seg til ungdom og voksne.
Fagutvalgene opplevde at søknadssummene var noe lavere enn hva som var vanlig under basisfinansieringen. Både Transiteateret og Susie Wang søkte om 3 årig tilskudd.
Dette er konstellasjoner med stor variasjon i estetisk praksis, kunstnerisk ambisjon og organisering. Både Bananaz og Findlay//Sandsmark er mer løse konstellasjoner som har base i egne lokaler. Lokalene bruker de aktivt for å knytte bånd til sine respektive nærmiljøer, både med hensyn til andre kunstnerkolleger og til publikum. Slike konstellasjoner kan bidra til å styrke økonomien til flere kunstnere enn kjerneaktørene alene, samt trekke til seg nye publikummere.
Tematisk preges søknadene og prosjektene av å være undersøkende og utforskende hvor flere søker seg mot noe grunnleggende, eller utfordrer grunnleggende antagelser om hva som konstituerer scenekunsten. Transitteateret vil utfordre hva en scene er, og utvikle en egen type digitalteater. Det er ikke snakk om streaming av forestillinger i normal forstand, men likevel en utforskning av et forestillingskonsept der publikum ikke er i samme rom som utøverne.
Susie Wang vil undersøke grunnleggende teatralitet som komedie, tragedie og satyrspill, rundt tematikken vold i trilogien HEIM.
Bananaz fikk tilskudd for 5 år og springer ut av en søken etter å inngå i dialoger og å la seg påvirke av ulike miljøer og kontekster, der fellesskapet og samarbeidet får virke inn på måten de arbeider og hvordan de strukturerer sine prosjekter. De forankrer sitt arbeid i et fysisk tilholdssted, lokalet Grønlandsleiret 47a, som blir et møtepunkt, arena og et sted for den daglige driften.
deWangen-produksjoner arbeider kontinuerlig med å skape stedsspesifikke og omsluttende teateropplevelser hovedsakelig i Oslo. Hver forestilling søker etter nye innfallsvinkler og særegen dynamikk mellom sted, fiksjon og publikum, mellom teater og tilskuer. I forlengelsen av dette arbeidet undersøker de ulike strategier for språk- og metodeutvikling i forestillingsarbeidet.
Det ble gitt avslag til Ingun Bjørnsgaard Prosjekt, winter guests og Goksøyr & Martens. De har mottatt basisfinansiering i henholdsvis 10, 8 og 6 år. De ble vurdert hver for seg og fikk avslag på individuelt grunnlag.
Prosess:
-
Søknadsfrist: 4.6.2019 kl. 13:00
-
Vedtak i Faglig utvalg for teater og Faglig utvalg for dans: 28.8.2019
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Fylke | Prosjekttittel | År | Søknadssum | Tilskudd |
---|