Søk støtte
Søknadsfrist
apr
02
2025
Kl. 13:00
Formål
Tilskuddsordningens formål er å styrke forskning med relevans for Kulturrådet, kulturpolitikken og kunst- og kultursektoren generelt. Tilskuddsordningen skal bidra til å frembringe ny kunnskap, rekruttere nye forskere og styrke eksisterende forskningsmiljøer.
Ordningen gir tilskudd til forskerprosjekter.
Kulturrådet har som formål å stimulerer samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig. Aktuelle satsingsområder er beskrevet i Kulturrådets strategi og i områdeplanen for forskning. Disse ligger til grunn for tilskuddsordningen.
Tilskuddsordning er vanligvis åpen for alle relevante prosjekter, men det kan avsettes midler til særskilte satsinger. I 2025 er inntil kr 500 000 øremerket forskning som tematiserer samisk kunst og kultur, eller de nasjonale minoritetens kunst og kultur, inkludert rammene og vilkårene for kunst- og kulturutøvelsen.
Hvem kan søke?
Tilskuddsordningen retter seg mot forskere. Prosjektleder eller prosjektledere skal ha fullført doktorgrad eller ha tilsvarende kompetanse, dokumentert gjennom publisert vitenskapelig arbeid som i omfang tilsvarer kravene til en doktorgrad. Eventuelle øvrige prosjektdeltagere skal fortrinnsvis ha doktorgrad, men prosjektdeltagere uten forskerkompetanse, for eksempel vitenskapelige assistenter, kan allikevel ha mindre roller i prosjektet.
Forskere med minoritetsbakgrunn eller minoritetserfaringer – forstått bredt – oppfordres til å søke.
Stipendiater som er i ferd med å avslutte doktorgradsarbeidet, kan søke – også i rollen som prosjektleder. Søknaden må inneholde et følgeskriv fra veileder som bekrefter at doktorgradsarbeidet nærmer seg ferdigstillelse. Disputas må være avholdt innen utgangen av søknadsåret. Tilskudd kan ikke utbetales før bestått doktorgrad er bekreftet.
Både frittstående forskere, enkeltforskere og forskergrupper kan søke. Det er ikke nødvendig å være tilknyttet en vitenskapelig institusjon for å søke.
Både personer og virksomheter, inkludert forskningsinstitusjoner, kan stå som formelle søkere.
Hva kan få tilskudd?
Det kan søkes om tilskudd til forskningsprosjekter og andre forskningsaktiviteter som bidrar til å realisere tilskuddsordningens formål, og som ikke lar seg finansiere på andre måter.
Tilskuddet kan brukes til å dekke kostnader knyttet til gjennomføringen av prosjektet. For unntak, se eget avsnitt.
Søknaden skal inneholde et budsjett. Budsjettet skal vise hvordan tilskuddet er tenkt brukt. Det skal også synliggjøre hvorfor tilskuddet er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
Det understrekes at prosjektene skal ha relevans for Kulturrådet, kulturpolitikken og kunst- og kultursektoren mer generelt. Søkere må selv beskrive og begrunne relevansen.
Prosjektene som får tilskudd, skal resultere i kunnskap som er offentlig tilgjengelig, og som kan være til nytte for Kulturrådet, kulturpolitikken, kunst- og kultursektoren og den bredere offentligheten, eller for videre forskning. Resultatene av forskningen kan deles eller formidles eksempelvis gjennom en vitenskapelig eller populærvitenskapelig artikkel, en database eller lignende, men også gjennom andre sjangre og formater. Søknaden skal inneholde en formidlingsplan, det vil si en plan for hvordan forskningen skal tilgjengeliggjøres.
Kulturrådet forventer at involverte aktører får betalt etter profesjonell standard. Søknad og budsjett skal vise honorarnivået til alle medvirkende.
Tilskuddsordningen vil kunne dekke eventuelle merkostnader knyttet til reduksjon av klima- og miljøbelastningen ved prosjektet, for eksempel ekstrautgifter knyttet til reise. Merkostnadene må beskrives i søknaden og vises i budsjettet.
Kulturrådet kan velge å gi tilskudd kun til deler av det omsøkte prosjektet. Søknader som får positivt vedtak, kan få redusert tilskuddet hvis deler av søknaden faller utenfor ordningens formål.
Kan jeg søke på nytt om det samme?
Det er mulig å søke på nytt om et prosjekt som tidligere har fått avslag. Ny søknad må inneholde vesentlige endringer. Endringene må beskrives i søknaden.
Det er ikke mulig å søke om mer støtte til prosjekter som tidligere har fått positivt vedtak, men som fikk et lavere tilskuddsbeløp enn det opprinnelig ble søkt om.
Hva kan ikke få tilskudd?
Denne ordningen gir ikke tilskudd til:
- aktiviteter som er gjennomført før søknadsfristen
- ferdigstillelse eller utvidelse av prosjekter som tidligere har fått ekstern finansiering
- reise- og deltagelse på ordinære forskningskonferanser og -seminarer
- innkjøp av utstyr av mer generell karakter
- generell drift
Økonomi og forvaltning
Kulturrådet forvalter ordningen. Pengene kommer fra Norsk kulturfond.
I 2025 vil Kulturrådet samlet dele ut inntil kr 2 000 000 gjennom denne ordningen.
Prosjekter som får tilskudd i 2025, skal ha oppstart senest i vårsemesteret 2026 og ha sluttdato senest 1. juni 2027.
Om størrelsen på tilskudd
I denne ordningen er det mulig å søke om tilskudd på mellom kr 25 000 og kr 450 000.
Kulturrådet får mange søknader. Også gode søknader kan få avslag, eller det kan bli gitt lavere tilskudd enn det har blitt søkt om.
Er dette riktig ordning?
Denne tilskuddsordningen retter seg mot forskere og gir tilskudd til forskningsprosjekter og andre forskningsaktiviteter. Kulturrådet har andre tilskuddsordninger som dekker et bredere felt av kunst- og kulturfaglig arbeid. Blant annet gjelder dette:
- Tilskuddsordningen kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling gir blant annet tilskudd til produksjon av publikasjoner som presenterer og/eller analyserer aktuelle problemstillinger innen samtidskunst og kunstteori.
- Tilskuddsordningen tidsskrift og kritikk gir blant annet produksjonstilskudd til tidsskifter og prosjekttilskudd til kritikk.
- Tilskuddsordningen faglitteratur kulturvern gir trykkestøtte til publikasjoner som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag.
- Tilskuddsordningen prosjektstøtte kulturvern gir til tilskudd til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag.
- Tilskuddsordningen andre musikktiltak – prosjekttilskudd og virksomhetstilskudd gir blant annet tilskudd til kostnader ved utgivelse av faglitteratur av allmenn interesse.
- Tilskuddsordningen scenekunstfaglige tiltak og publikasjoner har som formål å styrke den faglige utviklingen og kompetanseutvekslingen i det profesjonelle scenekunstfeltet.
- Tilskuddsordningen utviklingstilskudd for kulturaktører har som formål å styrke kulturaktørers utvikling og endringskraft, og det er blant annet mulig å søke om tilskudd til kunnskapsutvikling, utprøving og nytenking.
Hvordan søker du?
Søknaden sendes på e-post til [email protected] innen søknadsfristen. Søknadsfristen er 2. april 2025. Søknaden merkes «Tilskuddsordning kunst- og kulturforskning – forskerprosjekter».
Alle søkere skal benytte Kulturrådets søknadsskjema.
Søknaden skal sendes inn som ett samlet PDF-dokument. Den skal inneholde følgende elementer:
- prosjektbeskrivelse
- formidlingsplan
- fremdriftsplan
- CV for alle deltagere
- budsjett
- [eventuelt følgeskriv fra veileder, gjelder stipendiater som ennå ikke har disputert]
Kulturrådet ønsker ikke vedlegg ut over dette.
Om prosjektbeskrivelsen
Prosjektbeskrivelsen kan være på inntil 15 000 tegn med mellomrom. Disposisjonen skal følge Kulturrådets mal i søknadsskjemaet. Prosjektbeskrivelsen skal inneholde følgende deler: tittel, sammendrag, forskningsidé, forskningsstatus og kunnskapsbehov, forskningsspørsmål, teori og metode, relevans, prosjektorganisering, og litteratur- og kildeliste.
Om formidlingsplan
Formidlingsplanen skal vise hvordan resultatene fra prosjektet skal formidles eller deles med offentligheten, jamfør krav som er beskrevet under avsnittet «Hva kan få støtte?».
Om fremdriftsplan
Fremdriftsplanen skal beskrive de viktigste milepælene i prosjektet. Kostnadene du legger inn i budsjettet skal påløpe innenfor prosjektperioden. Prosjekter som får tilskudd i 2025, skal ha oppstart senest i vårsemesteret 2026 og ha sluttdato senest 1. juni 2027.
Om CV
Søknaden skal inneholde kort CV for hver av deltakerne i prosjektet. CV kan være på maksimalt én side for hver deltaker, og den skal refererer til maksimalt ti relevante publikasjoner eller andre formidlingstiltak
Om budsjett
Budsjettet skal vise alle kostnader for gjennomføringen av prosjektet. I tråd med retningslinjene skal budsjettet vise hvordan tilskuddet er tenkt brukt, og det skal synliggjøre hvorfor tilskuddet er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.
Søknaden må være fullstendig når du sender den inn. Det er ikke mulig å ettersende informasjon.
I tråd med offentleglova, paragraf 26, blir det ikke gitt innsyn i forskningsideer og forskningsprosjekt. Sammendraget vil allikevel kunne bli offentliggjort.
Hvem vurderer søknaden?
Faglig utvalg for forskning vurderer søknadene. Utvalget blir oppnevnt av Kulturrådet for to år av gangen. Her finner du mer informasjon om hvem som sitter i utvalget, og hvilken kompetanse de har.
Kulturdirektoratet er sekretariat for Kulturrådet. Sekretariatet gir veiledning om ordningen, gjør en første vurdering av søknadene og støtter fagutvalget og rådet i deres arbeid.
Ved behov kan faglig utvalg for forskning innhente ekstern kompetanse for å vurdere søknadene.
Hvordan blir søknaden vurdert?
Faglig utvalg for forskning leser og diskuterer alle søknadene og fatter vedtak på grunnlag av faglig skjønn. Søknadene vurderes både individuelt og i sammenheng med øvrige søknader i samme søknadsrunde. Prosjektbeskrivelsen, samt budsjett, formidlingsplan og eventuelt annet innsendt materiale, ligger til grunn for vurderingen.
I vurderingen legges det stor vekt på relevans sett i lys av formålet med ordningen. Videre legges det vekt på forskningsfaglig kvalitet, forskningsidé, kompetanse og erfaring fra tidligere prosjekter, gjennomføringsevne og prosjektets gjennomførbarhet, budsjett og formidlingsplan.
I den helhetlige vurderingen av søknadene vil det blant annet bli tatt hensyn til mangfold i erfaringer og perspektiv, samt til geografisk og institusjonell spredning.
Hvordan er saksgangen?
Se hvordan søknadene blir behandlet, fra søknader blir sendt inn til vedtakene blir offentliggjort: Slik behandles søknaden til Kulturrådet.
Hvilke betingelser gjelder for tilskuddet?
Når søknaden er behandlet, får du et vedtaksbrev. Les brevet nøye og ta godt vare på det.
Vedtaksbrevet forteller om du har fått tilskudd eller avslag. Hvis du får tilskudd, sier vedtaksbrevet hvilket beløp du får. Vedtaksbrevet beskriver også betingelsene for tilskuddet. Du må vurdere om du aksepterer betingelsene og tar imot tilskuddet eller ikke.
Når blir pengene utbetalt?
Tilskuddet blir vanligvis utbetalt i to eller flere deler. Vedtaksbrevet beskriver hvordan utbetalingene er delt opp, og hvilke betingelser som gjelder for utbetalingene.
Kulturrådet kan holde igjen utbetalingen hvis rapport og regnskap for tidligere tilskudd ikke er levert, eller hvis betingelsene for tilskuddet ikke blir fulgt opp.
Hva skjer hvis du gjør endringer i prosjektet?
Hvis det blir gjort store endringer i prosjektet sammenlignet med det som er beskrevet i søknaden, må Kulturrådet godkjenne endringene for at tilskuddet ikke skal bortfalle. Vedtaksbrevet beskriver hvordan dette skal gjøres.
Rapport, regnskap og revisjon
Alle som får tilskudd fra Kulturrådet, må sende rapport og regnskap senest tre måneder etter at tiltaket er avsluttet. Vedtaksbrevet beskriver kravene til rapport og regnskap.
Reduksjon, bortfall eller tilbakebetaling av tilskudd
Hvis du lar være å gjennomføre det som er beskrevet i søknaden, eller bruker tilskuddet til noe annet, kan du miste retten til tilskuddet. Kulturrådet kan redusere tilskuddet, holde tilbake utbetalinger, eller kreve at utbetalt tilskudd tilbakebetales.
Evaluering
Kulturrådet evaluerer tilskuddsordningene sine med jevne mellomrom. I forbindelse med evalueringer kan du bli bedt om å svare på spørsmål eller legge fram dokumentasjon. Kulturrådet forventer at tilskuddsmottakere bidrar til dette.
Andre betingelser
Du skal vise at prosjektet ditt er støttet av Kulturrådet når det omtales eller formidles i publikasjoner, på nettsider og i sosiale medier, eller andre steder.
Lovgrunnlag og styringsdokumenter
Her finner du lenker til dokumenter som er viktige for Kulturrådets forvaltning av Norsk kulturfond:
Forskrift om tilskudd fra Norsk kulturfond