Om søknadsrunden
For 2019 har 226 søknader blitt behandlet på festivalordningen. Det er fordelt 230 millioner i tilskudd og tilsagn for årene 2019 og 2020.
Antall søkere til ordningen er stadig økende - for tiden rundt 100 prosent flere enn for ti år siden og 50 prosent flere enn for fem år siden. For 2019 er det gitt tilskudd til 158 festivaler i alle sjangere over hele landet.
Sjangergrensene er til tider ganske flytende, samtidig som flere festivaler også sikrer sitt særpreg gjennom en større grad av rendyrking – noe som i sum bidrar til et fint mangfold av festivaler, hvor flere rendyrker sitt uttrykk eller sin sjangerprofil, samtidig som flere også ønsker å rendyrke kunstnerisk mangfold.
Det store mangfoldet av festivaler på ordningen gir seg utslag i et vidt – og i hvert tilfelle sammensatt - spekter av hensyn i vurderingene, hvor søkerne både skal vurderes som enkeltfestival, som del av grupper med mer eller mindre sammenlignbare festivaler og som del av helheten nasjonalt. I denne oppgaven ligger føringer fra flertallet på Stortinget om både å ivareta etablerte festivaler og å bidra til utvikling av nye.
Når man i den sammenheng legger til at økningen av den økonomiske avsetningen til fordeling er lavere enn forventet prisvekst for 2019, så blir oppgaven ganske krevende, og det vil dermed heller ikke være rom for særlig økonomisk utvikling av festivalfeltet som helhet.
Ut fra forutsetningene, så er det allikevel gjort prioriteringer til beste for kunstnerisk mangfold og kvalitet i festivalfeltet som helhet, og for å i størst mulig grad innfri formålene med ordningen.
Likebehandling og forutsigbarhet
Vedtakene har fulgt opp den den retningen som ble påbegynt i behandlingen for 2018 etter at de ordningen ble revidert til å innbefatte både de tidligere knutepunktfestivalene og mindre, mer nystartede festivaler som tidligere var henvist til å søke ordning for musikkarrangører.
Flerårige tilsagn er i denne runden begrenset til og med 2020, da fagutvalget ønsker å se alle festivalene i sammenheng etter at den reviderte ordningen har fått virke i tre år. Samtidig er det ønskelig å se etter muligheter for å utvikle en forutsigbarhet som i mindre grad virker konserverende på utviklingen.
Dette fordi langsiktige tilsagn vil legge føringer for flere år frem i tid, og på den måten påvirke hvordan også de festivalene som ikke har flerårige tilsagn, vil vurderes. Videre vil vurderingsgrunnlaget kunne komme i utakt med utviklingen i festivalfeltet, samtidig som eventuelle endringer i den økonomiske avsetningen i begrenset grad vil kunne komme festivaler som allerede har tilsagn for det aktuelle året til gode.
Barn og unge
De fleste festivaler presenterer noe program og konserter for barn og unge, men hva et slikt program inneholder, praktiseres ulikt. Ofte dreier det seg om at utøverne på scenen er barn og unge, eller unge, lokale innslag, heller enn et program av god kvalitet for barn og unge. Med en slik avveining til grunn, synker andelen av programinnhold for barn og unge drastisk, men opprettholdes samtidig av en del dedikerte programkonsepter eller festivaler som i sin helhet er tilegnet publikumsgruppen. Det vil si at det på generelt grunnlag foreligger gode muligheter for kvalitetsheving av dette segmentet.
Tall fra søknadsrunden
På grunn av et høyt antall tilsagn gitt for 2019 i tidligere behandlingsrunder, regnes disse også inn i denne oversikten. Den største økningen for 2019 er bevilget til Borealis i Bergen, med en økning fra 950 000 for 2018, til 1 400 000 for 2019. Videre er det gitt økninger på 200 000 til Olavsfestdagene i Trondheim, til 9 800 000, Kongsberg jazzfestival, til 2 600 000, Nattjazz i Bergen til 2 200 000 og Barokkfest i Trondheim til 650 000. Det er det gitt én økning på 175 000, tre på 150 000, femten på 100 000 og femti på mellom 75- og 10 000. Åtte festivaler er nye på ordningen: Stokkøyafestivalen, Rabalderfestivalen, VIVID – a Post Rock Festival, HEIM festival, Trevarefest, Sami Music Week, Heme Dine og Motvind – alle med tilskudd i spennet mellom 150 000 og 50 000. I tillegg kommer Nordic Music Days med 300 000, som er en ambulerende festival i Norden.
Geografisk fordeling
Geografisk fordeling viser gjennomgående høy innvilgelsesprosent, men med enkelte unntak, hvor særlig Akershus skiller seg ut med få søknader og null uttelling. I akkurat dette tilfellet er det grunn til å anta at Oslo tiltrekker seg både arrangører og publikum fra områdene rundt. Også ellers i oversikten er det til tider så lave tall at enkeltfestivaler vil gjøre store utslag. I gjennomsnitt ligger innvilgelsesprosenten særdeles høyt sammenlignet med andre tilskuddsordninger i Norsk kulturfond. Dette henger også sammen med at festivaler er mer langsiktige tiltak, som gjerne etablerer seg med virksomhets- og til tider institusjonslignende trekk; noe som fører til et høyt antall gjengangere fra år til år.
Les saken: 230 millioner til musikkfestivaler over hele landet
Last ned sjangeroversikt (pdf)
Se oversikt over alle musikkfestivaler som mottar støtte i 2019 (pdf)
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.6.2018 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt
-
Vedtak i rådsmøte: 12. - 13.12.2018
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Festival | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|